Egy átlag nő megtanul egy-két smink technikát az újságokból, szerencsésebb esetben elmegy egy profi sminkeshez és személyre szabott sminktippeket kér. Aztán eljön egy fontos pillanat, ahol fotózni is fogják őket, és teljesen kétségbe esik, hogy a felkért sminkes vakolatot szeretne feltenni az arcára. Egy kedves barátnőm nagyon natúran sminkeli magát a hétköznapokra, az esküvőjére mégis felkérte a kozmetikusát, aki ismeri ugyebár, hogy szeretne egy alkalmi sminket. Majd haza ment tőle, és az akkor még vőlegény teljesen kiakadt, hogy milyen erősen ki van sminkelve, így ő gyorsan letörölte amit tudott magáról. A fotókon szinte semmi nem látszott a kiemelésekből.

Hogy ne kerüljetek Ti is ebbe a helyzetbe, most bemutatom nektek a sminkek közötti különbséget.

1., Nappali sminkNappali sminkNappali smink

Általában ezt ismeri mindenki, az aktuális trendek változhatnak színekben, de ez többnyire visszafogott, sokszor az apróbb bőrhibák elkendőzésére használják, divat a natúr sminkek akalmazása. Előfordul, hogy még a szemhéjra sem, vagy alig tesznek színeket, nem hogy két árnyalatot legalább. Ha valaki bizonytalan a sminkekben, hogy mi áll jól neki, többnyire egy alapozó, pirosító, és spirál együttesével letudják. Vagy még alapozót sem tesznek fel, csak egy szempillasirált, egy szemceruzát és egy szájfényt. Ezt a képet egy általam, sminkesként készített nappali sminkről csináltam. Az életben egy szép visszafogott, szem kiemelős smink volt, alapozóval, pirosítóval, és két színes satírral. Nos, mint látható, még vaku nélkül fotózva is, semmi nem látszik belőle.  Szintén nappali sminket mutattam be az előző bejegyzésemben, de az mégis alkalmi smink volt, hiszen fotózásra készült. A különbség ugyanolyan sminknél már szembetűnő. A különbség abban van, hogy fotózásnál a vaku alapból fehérít a bőrön, és a sminken is, így egy-két árnyalattal erősebbre kell készíteni. Na pont ezt a pár árnyalatot töröltette le a feleségéről a ma már férj, aki el is hitte neki, hogy borzasztóan néz ki.

 

 

2., Alkalmi smink

Az alkalmi smi_NEM1876nkeket is több részre oszthatjuk. Az egyik, amikor a valós életben beszélünk alkalomról, egy hangos buli, egy könnyed party, egy szerelmes esküvő, egy hangzatos élményekkel teli színház, bármi. Azt mindenki tudja, hogy ilyenkor erőteljesebb smink is megengedett, sőt kötelező. Még az ilyen eseményeken is előfordul, sőt valószínűsíthető a pillanat megörökítése, így előkerülnek a csúcs mobilok,  a vakuk, és egy rosszul kivitelezett sminknél máris olyan képek készülnek, amit nem szívesen mutogatunk az utókornak, és azonnal elveszítjük az Önbizalmunkat, hogy Úristen hogy néztem ki, pedig én azt hittem…..

Megnyugtatlak  titeket, TÉNYLEG jól néztetek ki! Csak az a fránya vakú, az a ludas.

Az alkalmi sminkek közé tartoznak a kifejezetten fotózáshoz készült sminkek. Nem csak azért tűnnek sokkal jobbnak, mert profi környezetben fotóz a fotós, hanem mert ott van mellette a sminkes, aki ismeri a fényviszonyok változását, és ehhez mérten készíti el a sminket. Ez még mindig nem vakolat, kivéve akkor, ha erről szól a fotózás.

Egy nagyon fontos szegmense az alkalmi sminkeknek a színpadi smink. Itt a legfontosabb kritérium, hogy messziről is nagyon látványos, valamint tartós legyen. A színházban dolgozó emberek, a táncosok, a színészek, de még egy hangzatos táncverseny résztvevői is tisztában vannak azzal, hogy ha nem látják őket a világ végéről, akkor nem tudnak olyan katartikus élményt átadni. Hiszen a hangokon, illatokon kívül a látványra, a színekre vagyunk leginkább kiélezve. Egyszerűen a szemünk az, amihez a legfőbb érzékelésünket kapcsoljuk. Most nem mennék bele abba, hogy ez miért jó, és miért nem, aki lát az elsődlegesen a szemére támaszkodik. A színpadi smink már valóban nagyon erőteljes, hihetetlenül élénk színekben tobzódik.