Tudok egy napot, ahol biztosan sminkeltet minden nő az életében, mégpedig a saját esküvőjének a napja. Minimum ilyenkor meseszépek akarunk lenni a fotókon, hiszen ebből csak EGY van. Heteken, sőt, hónapokon át készül szeretettel, szerelemmel, izgalommal a nagy napra. Kitisztíttatja az arcbőrét, keres egy fodrászt, (bio)sminkest, és meseszéppé varázsoltatja magát, bár alapból is az lenne, csak a szakemberek kiemelik és megmutatják a benne rejlő NŐT, amit sokan elfelejtenek magukban észre venni.

Korábban már írtam, hogy miért kell vízálló smink esküvőre, valamint azt is, hogy milyen allergiás reakciókat okozhat. Most leírom mi történik, ha nem BIO az alapja a vízálló esküvői sminknek.

  1. Eltömődnek a pórusok. A sminkesek nagy többsége kőolajszármazékokból és egyéb mérgező anyagokból előállított sminkekkel dolgoznak. Ez filmréteget von a bőr felszínére, mely megakadályozza a bőr természetes légzését, cserélődését. Olcsóbb sminkeknél ezt a filmréteget láthatod is, az arc maszkszerű lesz, konkrétan láthatod meddig tart az alapozó (láttál már körben fehér csíkot az arcnál a sárgás alapozókkal? J ).
  2. Kiütéses, pattanásos lesz a bőr. Pattanás nem csak a zsíros bőr reszortja, bár főként azon jelentkezik. Az eltömődött pórusok miatt nem tud a faggyú eltávozni a bőrből, így az áthatolhatatlan paraffin alkotók miatt súlyos gyulladás kezdődik a pórusoknál. Enyhébb esetben csak apró kiütéses, piros lesz a bőr. Ezek mind allergiás reakciók.
  3. Az allergiás reakciók akár sokkot is okozhatnak, mint egy kedves barátnőmnél, aki 2 óra sminket 2000 mg calciummal bírt elviselni az arcán. Hány órát is kellene a sminknek kibírnia az arcodon?

Ha csak fele annyira érzékeny  a bőröd, mint az enyém, azonnal tapasztalni fogod ezeket a reakciókat. Az is saját tapasztalat, amikor korábban, mikor még nem biosminkkel dolgoztam, a vizsgámon a saját modellem kapott allergiás sokkot a sminktől. Felduzzadt az arca, teljesen bevörösödött, azonnal tolta be a calcium pezsgőtablettát. Ez nekem is meghatározó pont lett az életemben: innentől kezdve nem voltam hajlandó a sminktermékekben sem megalkuvást kötni: csak és kizárólag minősített biosminkkel vagyok hajlandó dolgozni.