Általában a tesztek úgy kezdődnek, hogy azonos termékeket hasonlítanak össze funkciónak megfelelően. Mivel én kizárólag organikus, bio, natúr termékeket tesztelek, ezért nálam kicsit más a menetrend. Cruelty free, vagy még sem, hiszen magamon tesztelek mindent?  Hogy miért? Olvasd tovább

 

Egyre több natúr kozmetikai cég keres meg azzal, hogy teszteljem le a termékeit. Az az igazság, hogy nem vagyok híve azoknak a kozmetikai alapanyagokat felhasználó cégeknek, akik azért tesztelnek állatokon, mert olyan súlyosan mérgező alapanyagokat használnak, hogy ember áldozat helyett állatokon tesztelik, mi az a hígítási arány, amibe már láthatóan nem hal bele azonnal az állat. Jó mi? Viszont ezt is ki lehet játszani, hogy nem a cég tesztel, csak megveszi a teszt eredményeket, tehát közvetve mégis tesztel.

Az egész életemet azzal töltöttem, hogy  különböző kozmetikumok melyikétől nem lesznek kiütéseim, vörös foltjaim, száraz bőröm, zsíros hajam stb. Kezdetben csak mindent kipróbáltam. Ma már semmit nem kenek magamra, aminek az összetevőit nem ismerem. Ha leellenőriztem az összetevőket és 1 azaz egyetlen egy károsat sem találok, akkor hajlandó vagyok a bőrömre kenni. Túl sokszor teszteltem már ahhoz magamon számtalan allergiás reakciótól kísérve, hogy méreganyagokat kenjek a bőrömre. Viszont, a kutyámat pl. a saját bio samponommal mostam le.  🙂 Jelentem, csodálatosan csillogott a szőre és a bőre is szuperül rendben volt! A családon belül a hagyományos kutya sampon súlyos ekcémát okozott. Amit utána szteroidos kenőccsel kezelt az orvos. Az meg természetesen a veséjére ment a kutyának. Több hétig állt gyógyszeres kezelés alatt egyetlen fürdetéstől…  Nem éppen ugyanez az embereknél is a menet? 🙁  

 

  1. lépés: Összetevő lista bekérése

 

Ez a lépés nagyon fontos. Ha nem adja át az összetevő listát, akkor többnyire marketing duma az egész természetesség. vagy természetes összetevőt IS tartalmaz. Talán. Vagy még sem. A másik komoly kérdőjel ebben az esetben, hogy törvényileg is kötelező a gyártónak az összetevő listát feltüntetni. Minden esetre ha meg sem mutatja, nem leszek a kínozott fél. Éppen elég allergiás reakcióban volt már részem ahhoz, hogy tudjam ilyenkor tuti biztos fel sem kenem a bőrömre.

 

  1. lépés: Összetevők ellenőrzése egyesével minden kozmetikumnál

 

Ilyenkor leellenőrzöm a marketing szöveget: “ez teljesen természetes, ásványi alapú smink”. Amennyiben a kőolaj származékokat ásványinak tekintünk,  úgy igen, tényleg. Ásványi alapanyagok a Mica, a Titanium-dioxide, a vas-oxid stb, nem pedig a petrolatum, EDTA, ftalátok és társai. Összességében nincs azzal baj, hogy egy smink ásványi, de ha majdnem teljesen csak ásványi alapanyagokból áll, akkor a bőrnek ugyanúgy nehéz lesz, hiszen egy fizikailag is számottevő réteget von a bőrre. Nagy mennyiségben az ásványi anyagok is eltömíthetik a pórusokat.

A másik kedvencem, a “bio” megnevezés azoknál a termékeknél, amik természetes összetevőt is tartalmaznak. Számomra a bio akkor bio, ha minden összetevője 100%-ban természetes, egyetlen egy káros, mérgező anyag sincs benne, nem tesztelik állatokon, és lehetőség szerint főként növényi alapú legyen.

 

Mivel ételallergiás is vagyok, ezért kizárólag a TEJ- ÉS SZÓJAMENTES kozmetikumokat kenem a bőrömre. Ez lehet tejsav, amit tartósításra használnak, lecitinek, bármi. Alapból sem egészséges senkinek, így nálam ez is kizáró ok egy kozmetikumra. Semmi kedvem napokig felduzzadt, vörös bőrrel mászkálni. Mivel nem csak én vagyok rá érzékeny, az ügyfeleim részére is kizáró ok, ha tejet és szóját tartalmaz egy készítmény!

 

  1. lépés: Termék bekérése, tesztelés megkezdése

 

Ha eddig minden előző ellenőrzésen keresztülment a termék:, vagyis megkaptam az összetevő listát és az teljesen természetes, méreganyag-mentes, károsanyag-mentes, tejmentes, szójamentes, akkor és csakis akkor vagyok hajlandó elfogadni a termék tesztelésre a felkérést. Csak ekkor érintkezhet a bőrömmel. Na és onnantól kezdődik a teszt, használati utasítás elolvasás nélkül kipróbálom különböző felhasználási területeken és módokon. Aztán megnézem, hogy ajánlja a gyártó, és kipróbálom úgyis. Aztán az elmúlt organikus, bio termékei alapján osztályozom, hogy mennyire vagyok elégedett vele.  🙂

 

Keresd a termék tesztjeimet a blogon, és a média felület alatt, amiket más oldalaknak írtam meg!

 

BIOsminkben gazdag szép napot!
Fürjes Orsi,
a te személyes biosminkesed