Mint korábban írtam,  2016. áprilisában voltam a Budapest Fashion Weeken, ahol a Nemzeti Divat Liga ökocsoport tagjává a avanzsálhattam magam. Történt utána, hogy az ökocsoport összeült a Liga többi tagjaival ötletelésre, és számomra kiderült, hogy még a divatban dolgozók is azt hiszik, hogy az újrahasznosítás az egyenlő a nagyi otthonkájával kb. Mi lehet akkor vajon az utca emberének a fejében? 😀

Réti Éva biosminkben

Réti Éva a Piac&Profit újságban, biosminkben

Így hát úgy döntöttem, hogy bemutatom az egyik tervezőt, akivel közösen dolgozok együtt több projecten, köztük a divatbemutatóihoz, média megjelenéseihez sminkelek. Ő Réti Éva, a Réthy Fashion divattervezője, ahol használt farmerekből újrahasznosítással egyedi, hordható, fantasztikus, sőt akár elegáns ruhák is készülnek. Eszement ötlet? Szerintem nem. Fenntarthatóság. Réti Éva egy fantasztikus nő, aki komoly lépéseket tesz a Föld megmentéséért. Kisugárzása, megnyilvánulása, élet és szépségszeretete átüt minden egyes ruháján. Ettől lesznek ruhái is annyira szépek és szerethetőek, mert szívét-lelkét beleteszi terveibe.

A farmer az egyik kedvenc anyagom. Imádom bármilyen formában hordani. Mégis a legtöbb nőnek köztük nagyon sokáig nekem is, nagyon hamar elkopik a farmernadrág, egyetlen helyen: mégpedig a combunk belső felén, és hát milyen ciki foltos farmerben járni, szépen dobjuk ki az amúgy minden más helyen szuper állapotú farmerünket, és vesszük a következőt, amivel rengeteg vizet és energiát pocsékolunk el. Gondolj bele: egyetlen farmer előállításához 2000 l vízre van szükség!!!!! Minden egyes kidobott darabbal 2000 l vizet pocsékoltál el. Gondolj csak bele, mekkora a Föld farmer fogyasztása? Hány országban van már komoly vízhiány? Hány országban párologtak el korábbi tavak (tudtad, hogy az Aral-tó már kiszáradt?!), a széndioxid kibocsájtásról nem is beszélve. Tudod mi a következménye az egyre melegebbnek? Egyre fogyatkozó vízkészlet. Legyinthetsz, hogy á téged úgy sem érint itt Magyarországon. Biztos vagy benne? Nézz a határainkra ma, de nem fogok politizálni itt.

Én több dolog miatt szeretem Éva ruháit:

  1. Újrahasznosított farmerből készülnek.
  2. Sosem szakadt, nem nézel ki benne olcsónak.
  3. Egyediek, hiszen sosem készül két teljesen egyforma darab.
  4. Elegánsak, üzleti életben is nyugodtan hordhatóak.
  5. Szakít a berögződésekkel, mely szerint farmerbe csak az utcára, vagy sportolni lehet menni.
  6. Megmutatja, hogy újrahasznosításból a divatban is komoly, hordható értéket lehet teremteni!
Réthy Fashion ruhában, párom nagymamájának kézi csipkéjével kiegészítve, a menyasszony is biosminkben :)

Réthy Fashion ruhában, párom nagymamájának kézi csipkéjével kiegészítve, a menyasszony is biosminkben 🙂

 

A legjobb, hogy a Réthy Fashion ruhában én már több helyen voltam: randin párommal, hiszen 3 gyerek mellett is kell egymásra időt szánni, esküvőn, sőt a legutóbbi TV-s szereplésemen is. Sehol nem kaptam megjegyzést, hogy te jó ég, mi ez a vacak rajtad? Sőt örömmel mondhatom, hogy 3 gyerekes anyukaként inkább sokkal több wáó-t kaptam, meg dicséretet, mint kb. tiniként… 🙂 Ennek rengeteg köze van ahhoz is, hogy eszméletlenül fontosnak tartom, hogy azért mert anyuka vagyok, NŐ maradjak. Igen, csupa nagy betűvel, mert amikor állandóan változik az ember teste és komoly lelki gondokat jelent az elfogadásuk, akkor is meg kell találnunk a nekünk jól álló szabásmintákat és stílusokat. Szerintem ma nagyon hiánytermék a piacon, amit a Réthy Fashion képvisel: az elegáns, nőies farmerruhák, mindehhez pedig szívem csücske az újrahasznosítás! Én pontosan a stílusomat megtestesítő újrahasznosított farmerruhákat találtam meg Évánál! <3
Ha szeretnél többet megtudni Réti Éváról és a közös munkákról, ha feliratkozol a hírlevelemre, sok érdekes, személyes dolgot osztok meg veled róla is! Még több kép itt.