Biosminkesként az elmúlt években számtalan saját és ügyfeleim bőrtüneteivel találkoztam, és minden egyes alkalommal megtaláltuk azt a külső és belső okot, ami kiváltotta. A megoldások sosem varázspálcával érkeztek meg, hanem egészségtudatos szemlélettel, natúr kozmetikumokkal, életmód váltással. Olvass tovább, ha neked is gondot okoznak a pattanások, és/vagy az ekcéma. 

  1. Pubertáskori hormonrendszer ingadozásaKezdjük az elején, a pattanásokkal. Mindenki találkozott vele, a szerencsésebbek kizárólag tini korukban, amikor hormonálisan jelentkezett a probléma. Tehát az egyik első kiváltó ok: a pubertáskor hormonrendszere. Alapvetően, ha a szervezet belsőleg rendben van, akkor többnyire pár kevesebb pattanásról beszélhetünk. Ilyenkor a kamasz viszonylag könnyen átvészeli ezt az időszakot. Ez teljesen normális időszak, hiszen a szervezetünk össze-vissza működik. Ebből 2 probléma szokott kialakulni, ha nem megfelelő módon tisztítja a kamasz a bőrét és nem a megfelelő termékekkel. A másik meg a nem megfelelő étkezés, amivel a gyulladást folyamatossá és elviselhetetlenül durvává változtathatja. Amikor az egész arc, a mellkas, akár a kar, a hát teljesen be van gyulladva a pattanásoktól, ott már nem beszélhetünk kizárólag egy tünetről. Ez már nem csak szépség kérdés, hanem egészség, sőt önbecsülés kérdésköre is.  Erre megoldást jelenthet, ha már a tini korban tudatosan keresünk kozmetikumokat, megtanítjuk a gyereket odafigyelni a megfelelő összetevőkre és tudatosítjuk bennük  a hatásokat. Ebben nyújthat segítséget számodra az Öko programom
     
  2. Kőolajszármazékos, mérgező  kozmetikumok használataAmikor az első pattanások kijönnek, akkor sok esetben a pattanásokra hirdetett kozmetikumok okozzák a baj tovább terjedését. A kőolaj, a benzin, a petrolátum, az EDTA, SLS, SLES, silicon stb mind-mind súlyosan mérgező összetevő szervezetünk részére. Ezek mind-mind egy filmréteget vonnak a bőrre, melyen keresztül megakadályozza, hogy a bőröd lélegezzen, hogy az elhalt hámsejtek távozzanak a felszínről, megakadályozza a normális működést, a védelmi funkcióját is. Valamint a gyulladt sejtek nem csak, hogy nem tudnak gyógyulni, hanem szét is terjednek a bőrön, hiszen pontosan olyan burokba kerül, ami fojtogatja. Húztál már zacskót a fejedre, hogy innentől kezdve sosem veszed le az arcod elől? Ha ezt nem tennéd meg, miért kensz műanyagzacskókat a bőrödre? 😉 Ha ilyen termékeket használsz garantálom, hogy a kezdeti pár pattanásból pattanás hegyek lesznek… Arról nem beszélve, hogy még egészséges bőrön keresztül is bekerülnek a véráramba és azzal az egész szervezetedbe a méreganyagok, hát még egy sebes, nyitott, gyulladt bőr esetében, ahol a felszín sincs zárva… Ha biztonságos kozmetikumokat keresel a bőr megfelelő ápolásához, akkor itt keresd őket! 
  3. Ételallergia

    Tejfehérje, glutén, tojás. Hogy csak az alapokat említsem, amik súlyos gyulladást képesek okozni a vastagbélrendszerben. Ennek lehetne első tünete a bőrprobléma, viszont a testünk egészségesen egy tökéletesen működő gépezet. Elsőként a vastagbél, aztán vékonybél, majd sorban visszafele lesz beteg a testünk összes szerve. A gyulladás miatt képtelen a test eltávolítani a szervezetbe bekerült méreganyagokat, amik ételallergia esetén magát az allergént és származékait is jelenti. Egy tejallergiás, min az egészségtudatos és allergiás nők biosminkese, Fürjes Orsolya is, nem képes olyan kozmetikumot a bőrére kenni, ami tejsavat tartalmaz. A bőr ph értékét hivatott szabályozni és sokan állnak azon a párton, hogy ez nem káros, mert a testünk is termeli. Igen, csak azt nem vegyi úton, tejben éltetett baktériumokból állítják elő. Akkor mégis tejes? A glutén allergiásnak tudnia kell melyik gluténra érzékeny. Nem csak a búza okozhat gondot, mert 6000 féle glutén vegyület és növény van. Senki nem érzékeny mind a 6000 féle összetevőre. Viszont természetes kozmetikumoknál is gondot okozhat szintén. Pl: Aki a búzára allergiás, az az állítólagos gluténmentes búzakeményítőre is allergiás. Aki viszont a zabra érzékeny, nála nem a búzakeményítő fog valószínűleg gondot okozni. Érdemes minél hamarabb keresztül verekedni magadat akár magán praxisnál egy átfogó ételallergia vizsgálattal gasztroenterológusnál, bőrgyógyászaton, vagy számtalan magán klinikán is van rá esélyed. 
  4. Méreganyagokkal telítődött szervezet

    „Egészséges táplálékok” – pixabay

    Nem csak az étkezésünk, a kozmetikumaink, a tisztálkodó szereink, a tisztítószereink, de még a levegő is szennyezett. Sajnos a termőföldek is, a Föld meg megy tönkre a környezetszennyezés miatt. Sokat kell tennünk ellene, és olvastam már azt is, hogy gazdaságilag a biogazdálkodások azok, amik anyagilag is megérik a gazdának ténylegesen. Ha egy átlag ember teljesen átlagos életét nézzük, akkor a szervezetben felhalmozódott nehézfémek, salakanyagok 10 évente 1,5 kg plusz terhet jelent. Minden egyes méreganyag, amit a szervezetünk nem tud kivezetni, az vagy gyulladás, vagy zsírsejtekkel körbepárnázva (akkor az elfedi a gondot) birkózik meg. Ezeket a testidegen anyagokat ki lehet vezetni és ki is kell. Nem elég a külső hatásoktól tehermentesíteni a testet, belülről is jóvá kell tennünk a károkat. Csak akkor lesz kívülről is szép a bőröd, ha a belsőd is kitisztul. Ha szeretnél többet tudni a méreganyagok kivezetéséről, akkor töltsd ki ezt az űrlapot kérlek!  

  5. Felnőttkori hormonális problémákErre egyetlen dolgot tudok mondani: a nem megfelelő étkezés, a tápanyaghiány, a hormonális fogamzásgátlók, a cukor problémák,  a  mérgező kozmetikumok, a stressz nem megfelelő kezelése együttesen okozzák. Erre egyetlen megoldás van: az ha a szervezetednek elkezded megadni azt, ami sejtszinten felépíti. A 81 ásványi anyagot, az antioxidánsokat, és elkezded kivezetni mindent, ami eddig terhelte és eltérítette a normális működéstől. Ebben ha segítségre van szükséged keress meg engem! 
.