Egyre többször hallottam menyasszonyoktól, hogy hát a kozmetikusom tud sminkelni, majd ő megcsinálja az esküvőre a sminkemet, a (bio) sminkes túl drága. Nem régen voltam biokozmetikusnál arctisztításon, és kölcsönösen megegyeztünk abba, hogy a kozmetikus nem sminkes, és a sminkes nem kozmetikus. Szerinted miért volt ekkora összhang nálunk? Olvass tovább és megtudod a választ. 

Farkas Anikó BIOkozmetikus. Biola termékekkel dolgozik, alázattal a szakmája iránt, folyamatosan tanul, és nem csak szakmailag, hanem emberileg is. Egy kozmetikus amikor elvégzi az iskoláját, akkor tanul sminkelni is. És ez szokott lenni a hivatkozási alap, hogy majd a kozmetikus elkészíti az esküvőre, a bálra, buliba, bármilyen eseményre a sminket. Több kozmetikussal is beszéltem már, a 2 éves iskola ideje alatt a smink tananyag kb 1 hét. Mely alatt megtanulnak 1 nappali és 1 alkalmi sminket elkészíteni. Egy kezdő sminkes iskola 4-5 hónap és csak sminkelni tanulunk. Ha csak ezt az alapot nézzük, akkor alapból látszik, hogy két különböző szakmáról van szó. Mindketten mást tanulunk. Az én esetemben van némi átfedés, hiszen nagyon sokat tanulmányozom a bőr allergiás reakcióit és ezáltal kissé szélesebb körű tudásom van a bőr és a test működéséről, mint egy átlagos sminkesnek. Mégis, én nem nagyító alatt vizsgálom meg az ügyfeleim bőrét és még nekem is tudott Anikó újat mondani a bőrömről. Rá kellett ébrednem, hogy hiába vagyok biosminkes. Hiába tisztítom az arcomat mindennap bio termékekkel. Egy kozmetikus bizony sokkal többet tud kiszedni a bőröm mélyrétegeiből. Eddig is tudtam, hogy lakmusz papír érzékenységgel rendelkezem, de fel sem merült bennem, hogy ödémásodik az arcom, ha éppen a hagyományos, mitesszer eltávolító arctisztítást végeznek nálam és ettől van utána olyan fejem, mint akit agyonvertek. Tudtam, hogy rozáceára hajlamos a bőröm, de nem tudtam, hogy annyira rohanok a mindennapokban, hogy nem figyelek eléggé oda arra, hogy hidratált legyen és mindig eltávolítsam az elhalt hámsejteket is róla. Tipikus suszter cipője eset volt…  😀 

Viszont ahogy beszélgettünk, az is kiderült, hogy ő bizony nem szeret sminkelni másokat. Kérdeztem, hogy csinálja-e, mondta, hogy ha nagyon muszáj. Komolyan érdekelt, hogy miért gondolja így, hiszen számtalan kozmetikus sminkel úgy, hogy csak a kozmetikus iskolát végzi el. Az Alábbi pontokat mondta ki nekem ő maga: 

  1. Sminkelni nagyon nagy befektetést jelent. Egyszer ott van az iskola, amit elvégzett, de szakmailag nem ad eleget ahhoz, hogy magabiztosan dolgozzanak. Egy modell, 2 féle smink. Tehát alapból el kellene végeznie ugye még egy több százezres tanfolyamot. Tudom, hogy vannak páran, akik komolyan gondolják, és tanulják mindkét szakmát, nem őket kívánom megkritizálni. Amellett, hogy elvégeztél egy iskolát, bele kell fektetni itt is az eszközökbe. Még bevételt sem szerzett, de már kb 1,2 millió forintnál járunk, és gyakorlata még mindig nincs. Ugyanakkor, a hátulütője a dolognak az is, hogy egyenlőre a nők Magyarországon nem úgy kezelik a sminkest, mint akihez 2-3 hetente, rendszeresen visszajárunk. A Hollywood-i sztároknak igen van saját sminkese, akik a nagy megjelenések előtt sminkelik őket, vagy őket viszik magukkal a forgatásokra, díjátadókra, stb. Erre itthon még egy kicsit várni kell. 🙂 
  2. Látni kell a színeket, és rendelkezni minden lehetséges színnel hozzá. Ez kicsit visszahat az első pontra, miszerint nagyon sok plusz terméket kell beszerezni, hiszen csak akkor tud színhelyesen sminkelni. A másik viszont érzék és látás kérdése. És attól még, hogy elvégzel egy röpke tanfolyamot, nem biztos, hogy meglátod pontosan azokat a színeket, amikkel az ügyfél rendelkezik és amiket feltéve rá elkezd élni a tekintete, vagy éppen kihozod belőle a vadmacskát, aki benne van, csak eddig sminkben sehogy sem tudta megmutatni. Látni kell a Nőben, ami benne rejlik, hogy ne csak sablont sminkelj rá, és azt, hogy a bizonytalansága mögött, ami esetleg csak a sminkeket érinti, mi az ő kincse, amit kifelé sugároz. Ha nincs megfelelő színtára egy kozmetikusnak, akkor esélytelen, hogy jó sminket készítsen. Ismertem nem is egy olyan kozmetikust, aki úgy sminkelte ki az ügyfeleket, hogy vagy a saját smink felszerelésével sminkelt, vagy egyszerűen kölcsönkérte a kollégáinak a termékeit, hogy kisminkeljen valakit. 
  3. Ismerni kell a trendeket, és azt, hogy a formáihoz mi áll jól. Ehhez rengeteg gyakorlat kell. Én nem úgy tanultam meg sminkelni, hogy szépen sminkelhető barátnőimet elhívtam magamhoz modellnek, hogy olyan sminkeket csináljak rajta, ami nekem tetszik. Én vállalkozónőket sminkeltem azonnal konferenciákra, valós, éles helyzetben. Nem jártam újságokba modelleket sminkelni trendi fotózásra. Helyette 2016 óta tartok kiscsoportos és egyéni sminktanfolyamokat, ahol szintén valós nőkkel dolgozom együtt, és az ő személyiségüknek, és formáinak megfelelően kell sminkelni tanítani őket. 
  4. Szeress sminkelni.  Ha kényszerből csinálja egy kozmetikus, mert a vendége megkéri, háááát….. Egyszer egy ügyfelem panaszkodott, hogy katasztrófálisak lettek az esküvői képei, mert elment a kozmetikushoz, és királykék sminket csinált neki, és még csak le sem tudta mosni. Barna haja és szeme volt a hölgynek, sárgás bőrtónussal. Tipikus őszi színekkel rendelkezett, aminél az általam nem preferált barna, arany, narancsos árnyalatok álltak volna jól neki… 

Sminkesként a másik oldalt is megmutatom, hogy én miért nem vagyok elegendő kizárólag, ha az esküvőről van szó. Összességében az első és legfontosabb dolog: ragyogóan szép és tökéletes sminket elsősorban szép bőrön lehet csinálni. Biosminkesként pontosan tudom, hogy ez a gondolat teljesen igaz. Ahogy Anikó nem tud és nem szeret sminkelni másokat, úgy én is képtelen vagyok mély tisztítást és hámlasztást csinálni. A biosmink együtt él és mozog a bőrrel, így ha elhalt hámsejtek vannak az arcbőrön, azon megtapad és a smink lyukacsos lesz. 

Mi a tanulság ebből? Az, hogy minden szakmának meg van a helye egymás mellett, és nem válthatja ki egyik a másikat. Ha a biokozmetikus szépen rendben tartja a visszajáró ügyfelének a bőrét, akkor a biosminkes tökéletes sminket tud varázsolni a nagy napra. Egyik sem váltja ki a másik munkáját, mert két teljesen különböző szakmáról és különböző szükséges képességekről beszélünk. 

.