
Mentes étkezés – divat, diéta vagy valódi szükséglet?
Az utóbbi években szinte minden boltban és étteremben találkozunk a „mentes” feliratokkal: gluténmentes kenyér, tejmentes süti, cukormentes csoki, tojásmentes tészta… és a lista egyre hosszabb. Sokan választják ezeket tudatosan, mások csak divatból, és van, aki egészségügyi okból kényszerül rájuk. De vajon mikor beszélünk diétáról, mikor divatról, mikor valódi érzékenységről, és hogyan lehet eligazodni ebben a kavalkádban?
Ebben a bejegyzésben szeretném tisztába tenni a fogalmakat, hogy lásd, nem minden mentes étkezés ugyanarról szól.
1. Mikor diéta a „mentes”?
A diéta eredeti jelentése: életmód, étrend. Ma inkább fogyókúrát értünk alatta, de valójában bármilyen tudatos étrend – legyen az szénhidrátcsökkentett, fehérjedús vagy növényi alapú – diétának számít. Fontos kritériuma a diétának, hogy funkcionális életmód tanácsadóként az az étrend, ami hosszútávon elvon valamit a testből, az a legtöbbször hiányállapothoz vezet. Így én a diétakat elsősorban csak a szervezet emésztési folyamatainak optimalizálására, megtisztulási folyamatainak elősegítésére ajánlom csak.
- Akkor beszélünk diétáról, ha valaki egy meghatározott céllal változtat az étkezésén, például testsúlycsökkentés, sportteljesítmény javítása, méregtelenítés vagy egészségesebb élet reményében.
- A diétás „mentes” tehát nem mindig kényszer, hanem inkább egy tudatos választás.
- A diéta az többnyire egy-egy átmeneti időszakot ölel fel, és ide tartozik a léböjt kúra, a májméregtelenítést segítő kúrák, az átmeneti növényi étrend stb.
- A sportolók diétája mindig kritikus hiányállapotot tud létrehozni a szervezetben, és minden esetben arra szolgál, hogy az adott verseny kritériumainak, súlycsoportban való megfelelésben tudjon indulni. A probléma ezzel mindig ott van, hogy a szervezet súlyosan kiég és akár teljesen kimerül a versenyre, ahol ez viszont rosszabb eredménnyel is járhat!
2. Emésztőrendszeri diszkomfort – amikor a tested jelez
Sokszor nem betegségről van szó, csupán az emésztőrendszerünk reagál érzékenyebben bizonyos ételekre. Ez a legtöbb esetben a vastagbél túlterheltségét mutatja, ami megakadályozza az emésztési folyamatokat. Ha a vastagbél telítődik, akkor az emésztetlen ételek, fejérjék visszavándorolnak a vékonybélbe, majd LYBSZ avagy Lyukas Bél Szindróma alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a vékonybél pár mm vastag fala gyakorlatilag szétfeszített sejteket hoz létre, tehát mikromnyi lyukak keletkeznek rajta, így kerül be a hasüregbe az emésztetlen fehérjék sokasága.
- Az egyoldalú menzás étkezés rendszerint nem bővelkedik a zöldségekben, gyümölcsökben, így rost hiány miatt gyakorlatilag az emésztés egyre inkább lelassul, telítődik, és rakódnak le a plusz kilók.
- Vagy egy kiadós, fehér lisztes, zsíros étkezés után nehéznek érezzük magunkat, ami nem feltétlenül allergia, inkább a túlterhelt emésztés következménye. Itt is a probléma egyik gyökere az, hogy nem a testünknek megfelelő arányban étkezel.
- Nem szabad elfelejteni, hogy különböző emésztési típusaink vannak: szénhidrát típusú, fehérje típusú, és egyensúlyi. Ha nem tudod te hová tartozol kérj alap állapot felmérést Tőlem!
Itt a „mentes” sokszor nem kötelező, hanem praktikus döntés: az ember egyszerűen jobban érzi magát, ha kevesebb bizonyos ételből.
3. Gyulladás – a rejtett összefüggés
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy bizonyos ételek hosszú távon gyulladást okozhatnak a szervezetben. A gyulladást nem csak az étkezés, de a felborult mikrobiom rendszer, a testben lerakódott emésztetlen ételek, sőt a vitamin, ásványi anyag, mikrotápanyag hiány is okozhatja!
- Ilyen lehet a cukor, a fehér liszt, a transzzsírok vagy akár a feldolgozott húsok, a GMO termékek, az állati tejtermékek, de már a szervezet Omega 6 zsírsav irányba eltolódott étkezés is!
- A krónikus, alacsony szintű gyulladás nem mindig látványos, de hozzájárulhat például bőrproblémákhoz, ízületi fájdalmakhoz, fáradékonysághoz, sőt autoimmun folyamatok kialakulásához is.
Ebben az esetben a „mentes” étrend megelőző és gyógyító eszköz is lehet, nem pusztán kényelmi választás.

Ételallergia:
Ételallergia esetén a mentes étkezés életmentő!
Az immunrendszer azonnali és többnyire heves reakciója egy étel összetevőjére. Allergiáról akkor beszélünk, ha a tünet 24 órán belül jelenkezik!
Tünetek lehetnek: bőrkiütés, ekcéma, idegrendszeri tünetek, reuma arthritis, ajak- nyelv- és torokduzzanat, nehézlégzés, súlyos esetben anafilaxia stb.
Példa: mogyoróallergia, tojásallergia, tejfehérje-allergia, gluténallergia stb. Gyerekek ételallergiás étkezéséről korábban írtam itt
5. Divat vagy tudatosság?
Nem lehet elmenni amellett, hogy a „mentes” étkezés bizony divattá is vált. A közösségi média tele van #glutenfree és #dairyfree receptekkel, gyakran úgy, hogy az illetőnek nincs valódi egészségügyi oka rá.
Ez nem feltétlenül baj:
- Ha valaki egészségesebben, változatosabban kezd enni miatta, az jó.
- Ha viszont feleslegesen szigorítja az étrendjét, az hiányállapotokat is okozhat.
- Ugyanakkor ezek a címkék valódi segítséget jelent azoknak az embereknek, akik ételérzékenység vagy allergia miatt kerülnek bizonyos ételcsoportokat!
A kulcs: tudatosság és mérték.
6. Hogyan ismerheted fel, hogy nálad melyikről van szó?
Íme egy kis útmutató:
- Ha gyors, erős, ijesztő tüneted van (pl. torokduzzanat, fulladás, csalánkiütés) → orvoshoz, allergiavizsgálatra!
- Ha lassan kialakuló kellemetlenséget tapasztalsz (puffadás, fejfájás, bőrprobléma) → érdemes ételérzékenységre gondolni és tesztet kérni.
- Ha csak nagyobb mennyiség után érzel panaszt, akkor valószínűleg diszkomfort vagy gyulladás a háttérben.
- Ha nincs tüneted, csak egészségesebben akarsz élni, akkor a diéta vagy divat kategóriába tartozol – itt is figyelj a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra.
Összegzés
A „mentes” étkezés sokféle okból történhet: lehet tudatos diéta, egyszerű komfortérzet javítása, gyulladáscsökkentő lépés, intolerancia kezelése vagy életmentő allergiás reakció megelőzése. Nem mindegy azonban, melyikről van szó. Míg a gyulladás, emésztőrendszer felborulása miatt kialakult ételérzékenység a bélflóra és az emésztő rendszer helyreállításával, és a lelki munkával megszüntethető (a szervezet képes az öngyógyító folyamatokra), addig az étel allergia egy életen át végig kíséri az embert. Könnyen lehet, hogy a Te esetben is ételallergia áll fent akár már egészen kiskorodtól kezdve, mint nálam, de csak felnőttként tudod meg, hogy mi áll a tüneteid mögött!
A legfontosabb, hogy hallgass a tested jelzéseire, és ne félj szakember segítségét kérni. A divat elmúlik, de az egészséged veled marad – és megéri tudatosan vigyázni rá.
👉 Te próbáltál már mentes étrendet? Nálad mi váltotta ki? Írd meg kommentben, mert másnak is sokat segíthet a történeted!




