Emlékszem, orvosról orvosra jártam a lányommal, mert folyamatosan sírt a fájdalomtól, nem nőtt és tehetetlen voltam a gyerek szenvedéseivel kapcsolatban. Amíg ki nem derült, hogy ételallergiás a gyerkmekem.
A tejfehérje volt az első bűnös, akit megtaláltunk. Az ő fájdalami elvezettek nem csak a gyermek allergiájához, hanem a miénkhez is. A lánykám már fulladt rendszeresen a köhögéstől, folyamatosan fájt a füle, taknyos volt, fájt a hasa születésétől kezdve, mire oviba került, már csomókban hullott a haja. Ismerős bármelyik tünet számodra? Hozzáveszem még az elmúlt évek saját korábbi tapasztalataimat is: rendszeresen visszatérő mandula gyulladás, akár bakteriálisan felülfertőződve, arcüreg gyulladás, homloküreg gyulladás, pattanásos, aknés bőr, pokolian fájdalmas menstruáció, PMS, hasmenés, puffadás, ödémásodás, epe kövek és epegörcsök. Hogy csak pár pluszt említsek még. Napjaink egyre durvábban és egyre nagyobb számban jelentkező érzékenységéről, allergiás reakcióiról beszélek. Ennek számos oka van, és nem csak a nagyipari tejtermelésben, és a nagyipari állattartásnál és növény termesztésben használt vegyi anyagokban keresendő. Bár elég erős hatása van ezeknek is, a tejtermék fogyasztás mértékében és feldolgozásában is keresendőek a kiváltó okok. Az a paraszt, aki a saját jószágot tartotta, az maximum egy bőgre tejet ivott frissen fejve, vagy elsősorban túrót, kefírt készített belőle. A sajt még egy lehetséges tárolási módja volt. Ezeket mind hosszasan érlelte, emésztette elő baktériumok segítségével. Ma ez is gyorsan, oltva készül. Ugyanakkor, ahhoz, hogy a tehén, a kecske tejet adjon, ahhoz ugye emlős állat lévén utódot kell v a világra hoznia és azt táplálnia. Éppen ezért a paraszt ugyan fogyasztott jó minőségű, legeltetett, egészséges állattól tejet és tejterméket, de nem a hét minden napján és nem minden egyes étkezésnél. Ha a közgaszdász Pareto elvet veszem figyelembe, akkor jó esetben az összes étkezésének maximum 20%-át tette ki. Az a jószág ugyanis nem ad 365 napon keresztül tejet. Van amikor apaszt, és van amikor szoptat. Akár 2-3 hónap is lehet az az időszak, ami kiesik úgymond természetes módon. Ha ehhez hozzáveszem azt, hogy születésünkkor rendelkezünk azzal a laktáz enzim mennyiséggel, ami a tejfogyasztás lebontásához szükséges és ennek a termelése 4, legkésőbb 5 éves korban leáll, akkor már láthatjuk, hogy a közétkeztetésben és a boltokban található feldolgozott, növényírtószerres táppal etetett, hormonálisan kezelt, mesterségesen vemhesen tartott, túl fejt és ettől véres gennyes tejet tartalmazó, és reggelire, tízóraira, ebédre, uszonnára és vacsorára is tejTERMÉKes ételeket tartalmaznak, az egy kész katasztrófa a szervezetünknek. Egy kutatás alapján meg elmondható, hogy a föld lakosságának 51%-a alapból sem képes a laktóz és a kazein lebontására genetikailag, ugyanis szó szerint hiányzik hozzá az emésztő enzim. Innentől kezdve senki ne legyen meglepve, haaz, akinek állítólag gyerekként nem volt semmi baja a tejtől, annak a szervezete felnőtt korára fárad el és tolerálja egyre kevéssé a tejet.
„Akkor mindenki beteg a tejtől? Erre akarsz kilyukadni? A gyerekem beteg, mert allergiás?”
A válaszom az, hogy részben egyet értek a kérdésekkel, ugyanis a funkciánlis medicina orvosai az elmúlt évtizedeket kutatással töltötték, és összevetették a természeti népek egéészségét a nyugati emberek egészségével, megfigyelték, hogy meddig volt egészséges egy társadalom, és mikor jelentek meg napjaink egyre nagyobb számban található népbetegségei ezekben a kis zárt közösségekben. Minden esetben a feldolgozott élelmiszerek tömeges bevitelével azonnal megjelentek a fogproblémák, az elhízás, a szív betegségek, az emésztési problémák egyaránt. Ugyanakkor, attól, hogy a gyereked allergiás, még nem beteg. Fantasztikus szervezete van, mert felismerhetően jelzi, hogy mi nem jó neki!
Éppen ezért az látom, hogy amíg 1-2 dologra allergiás a gyereked, amik hoznak kereszt érzékenységet az azonos összetevővel rendelkező ételekre, addig ez egy teljesen jól kezelhető. A kérdés az, hogy a mentes életet is feldolgozott élelmiszerek többségében, cukros ételekkel tartod, a már régen megdöntött tápanyag piramist tartod szem előtt, hogy a legtöbbet gabonákból kell enni és minden másból kevesebbet. Vagy kihasználod, hogy ha már nem ehet tejet a gyermeked, akkor nem csak tejmentesen keresel neki édes nasikat, hanem szemléletet váltasz, és úgy tanítod meg étkezni, hogy a gyümölcsben biztosan nincsen tej, azt a barátoknál is ehet. 🙂 Vagy megtanulhatsz olyan ételeket is készíteni, ami nem a kenyér-tészta-krumpli kevert szentháromságából áll. Minden a szoksráendszer kialakításán, megszokásán, átalakításán múlik. Aki gyerekként a szüleitől azt látta, hogy minden étkezéshez evett minden étel mellé kenyeret, viszont zöldséget a húslevesen kívűl nem látott, az felnőttként addig folytatja ezt a szokást, amíg a teste már betegségek, fájdalmak és gyulladások halmazát nem gördíti elé. Az én gyerekkoromban alap volt a krumplis tészta, a rántott hús kumplipürével vasárnapi ebédnek, akkoriban jöttek be az országba a hamburgeres gyors éttermek és én is tök menőnek éreztem magam, ha bementünk venni egy menüt. Hetente egyszer, tejes főzeléket ettünk, mindig rengeteg csokit és cukrot kaptunk mikulásra, húsvétra, de az édes péksüti is alap volt. Vitamint sosem ettünk, esetleg néha egy-egy pezsgőtablettát. Akkor még nem tudtam, hogy az étkezésünk nagyban hozzájárul a betegségeimhez, és a szüleim betegségeihez egyaránt. Tejes volt az egész életem, és közben extrém erős tejfehérje allergiám van nekem is. Ugyanakkor emlékszem rá, hogy a nagyszülők még befőztek, bár nálunk ez kimerült a lekvár elrakásban és esetleg a paradicsomlé, lecsó befőzésében.
Szóval ha a gyerek allergiás valamilyen ételre, akkor azon kívűl, hogy ő nem eszik olyan ételt, biztonságot teremt számára, ha a szülők sem eszik azt az ételt a közös családi étkezéseken. Nem lesz különálló, kívülálló a családban. Ugyanakkor, meglepő módon a család is egészségesebben kezd el étkezni, ha a gyerek allergiás valamire. Szóval lehet megtaláltam az okot, hogy hogyan érezz hálát, ha a gyermeked allergiás? Én ezt tettem. Mert értük végig verekedtem magam az egészséges élet felé vezető úton. Magam esetében megszokás volt, hogy „én mindentől mandulagyulladást kaptam”. Viszont amióta mentesen étkezünk és nem csak a meglévő recepteket alakítottam át, hanem elkezdtem a bevitt táplálélok arányát megváltoztatni, több zöldség és gyümölcs felé vinni, nos azóta a gyerekeimnek az évkezdés az iskolában nem betegséggel kezdődik. Te készen álsz már rá, hogy életmódot váltsatok?
Nőiség mentor blog
Még több ebben a kategóriában
Egyéni konzultáció
Ha nem tudod mire van szükséged, vagy éppen pontosan tudod. Az egyéni konzultáció alkalmával elsősorban az életmódoddal, a bőrproblémáiddal foglalkozunk. A személyes étel-. és egyéb érzékenységekkel, legyen szó akár kozmetikumokról. A testi bajaid felmérésével. Ilyenkor partnert is ajánlhatok részedre, akivel együtt dolgozva közösen, veled együtt teszünk a fizikai egészségedért. 2007 óta figyelem a kozmetikumokban lévő összetevőket és a testen, bőrön megjelenő problémákat. Mivel sok saját problémám sem szűnt csak a teljesen tiszta, bio kozmetikumoktól, így saját és gyerekeim ételallergiája, és intoleranciája vezetett arra az útra, melyen 2013 óta tisztába kell lennem az étkezések és táplálék kiegészítés, a kivezetés fontosságával és részleteivel. A konzultációt akár online is megtarthatjuk.
FONTOS! Nem diagnosztizálok, és nem végzek orvosi kezeléseket. Irányt mutatok, hogy merre indulj el és merre keresd a problémát.
Hogyan vezesd át a gyermekedet több zöldség fogyasztására észrevétlenül?
Amikor a gyerek egészségével baj van, akkor a legkönnyebb út a változáshoz az, ha elkezd több zöldséget enni. Ugyanakkor mi van, ha eddig nem, vagy alig evett bármilyen zöldséget? 4 gyerekes anyaként számtalan változtatáson kellett átmennünk az elmúlt 16 évben, és...
Életmód váltásom következményei – 2. rész
Az elmúlt évek kisebb-nagyobb változtatásai komoly hatással voltak mind a testemre, mind a lelkemre, mind a kapcsolataimra. Mivel akkora változások történtek, ezért több cikkben fogom csak tudni összefoglalni.Biosminkesként 8 évig az volt a védjegyem, hogy amire én...
0 hozzászólás