Tele a vannak az online felületek a brutális bőrhíbákat eltűntető maszkos sminkekkel. Názzük, hogy a modelleknek mennyire pattanásos, gyulladt vörös a bőre. Mi van, ha éppen a sminkjeid a problémáid fő forrása?

A bőröd nagyon fontos védekező eszközöd: a tested legnagyobb védelmi rendszere, melyet karban kell tartani, ápolni kell, de nem mindegy, hogy mivel. Ha kicsit is odafigyelsz a bőröd, tested reakcióira, akkor időben, még komolyabb baj nélkül tudsz váltani, és keresni egy jobb megoldást.

  1. Felkened az alapozót, és pár percig ég a bőröd.
    Ez két okból lehet: az egyik, hogy iszonyatosan vízhiányos a bőröd és a jó minőségű krém alapozó éppen feltölti a bőrödet tápanyagokkal. Ez nálam akkor szokott már csak előfordulni, mióta bio alapozót és krémeket használok, ha napokig keveset ittam, és semmit nem foglalkoztam a bőrömmel. Ez a bizsergés pár pillanat alatt elmúlik, és utána viszont nagyon jó érzés, mosolygós a bőröm tőle. A másik verzió már neccesebb. Ez főként a kőolajszármazékoknak köszönhetően alakul ki, ekkor tényleg allergiás reakció. Ugyanis ilyenkor a bőr azonnal lángolni kezd a nem megfelelő összetevők miatt. Ha evvel nem foglalkozol, akkor jönnek a következő lépcsőfokok, amik már súlyosabb allergiát feltételeznek.
  1. Piros lesz a bőröd.
    A bőrpír enyhe allergiás reakció. Egy halk sóhaj, amivel megpróbál súgni neked, hogy ez neki nem jó. Vagy esetleg a szemed pirosodik be. Ez az egészen enyhétől elkezdve a képen látható rozáceáig is terjedhet akár már. 
  1. Pöttyös lesz a bőröd.
    Apró, pici piros pöttyök jelennek meg a bőrödön, amit van, hogy csak akkor veszel észre, ha lemosod az alapozódat. Persze lehet, hogy közben párszor viszketett a bőröd, de nem foglalkoztál vele nap közben, biztos csak egy szösz, legyintettél rá. Így kezdődik az eltömődött pórusok játéka…Hidd el még csak a kezdet, és ha mindezt megint kőolajszármazékoktól hemzsegő lemosóval próbálnád rendbe tenni, nos a baj az, hogy bár a színt, a sminket leszedi, de ő maga tömíti tovább pórusaidat, hogy fel se lélegezhessen. Tudtad, hogy bármit, amit a bőrödre kensz 2 percen belül bekerül a véráramba? 

4. Pattanások.
Annyi méreganyag gyűlt fel a szervezetedben, és szeretne kiürülni, hogy kijönnek a pattanásaid. Erre az általános válasz smink szempontjából, hogy még vastagabban kened az alapozót fel, amitől persze még jobban eldurvul. Hahó, már ordít veled a bőröd, hogy rossz, amit felkensz rá! A pattanások elsősorban zsírosabb bőrön alakulnak ki. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mivel a sminked szószerint olyan, mintha egy zacskót húznál a bőrödre, és folyamatos a zsírtermelése a bőrödnek, így egyáltalán nem jut oxigénhez a bőröd. A gyulladás már adott, de nem működik az öntistulási folyamat sem, hanem a műanyagoktól konkrétan el is mérgeződik. A durva pattanások másik oka az étkezésben keresendő, sokszor tejfehérje allergia is állhat mögötte.